RSS

Tigara electronica: Dispute si controverse. Partea I

14 Nov

Un loc de munca care va testeaza limitele in domeniul sanatatii publice, poate fi acela de a incerca sa ii faceti pe oameni sa renunte la fumat. Toate metodele pe care oamenii de stiinta le-au incercat deja, acestea incluzand guma si plasturii cu nicotina, nu au fost destul de convingatoare deorece raportul de fumatori nu a scazut semnificativ.
De curand, insa, o echipa de cercetatorii din Italia sub conducerea Dr Polosa de la Universitatea din Catania, au realizat ca pot face multe prin putine schimbari. Ei au recrcrutat 40 de fumatori seriosi, aceiasi 40 care initial au respins locurile gratuite oferite de organizatia anti-fumat intr-un program ce avea ca scop final – oprirea fumatului – si le-a oferit niste produse disponibile pe piata deja. Aceasta e-tigara sau tigara electronica contine un container special cu e-lichid (care contine nicotina) din care utilizatorul va aspira abur,exact ca de la o tigara de tutun. Fumatorul isi primeste portia de nicotina, fara riscul fumatului pasiv, si binenteles fara substante chimice daunatoare prezente in tigaretele de tutun.
La 6 luni dupa ce acest experiment a luat loc,peste jumatate din pacienti Dr. Ricardo Polosa au declarat ca au redus considerabil consumul de tigari de tutun, iar peste un sfert au reusit sa renunte de tot la fumat. Acest experiment impreuna cu alte studii si rezultate incurajatoare intaresc ideea ca aceste minunate gadgeturi pot fi inovatia secolului,si arma cea mai puternica in lupta cu numarul victimelor fumatoare la nivel global.
Exista insa o alta tabara care lupta impotriva acestei inventii, nu doar Big Tobacco, ci o coalitie intre organizatile anti-fumat si oficalii guvernelor care sublineaza pericolele acestor tigari electronice si fac tot posibilul in demersul pentru oprirea comercializarii acestora. Disputa face parte din cadrul unei lungi controverse filosofice in privinta politicii sanatatii publice. In deceniul anterior, conservatorii au aplicat teoria ‘’doar abstinenta” politicilor pentru rezolvarea problemelor precum sarcinile din randul adolescentelor sau dependetilor de heroina, liberalii fiind deschisi si la adoptarea metodelor gen ‘’reducerea efectelor negative”, cum ar fi strategia metodelor contraceptive si aceea a distribuirii metadonei.
Intorcandu-ne la nicotina, desi, forta abstinentei tinde sa fie mai mult liberala, incluzand aici chiar si oficialii democrati la nivel de stat si la nivel national, ei au facut tot posibilul sa opreasca vanzarea de tigari electronice si interzicerea utilizarii lor in spatii de nefumatori. Ei declara ca fumatorii care doresc o sursa de nicotina alternativa, ar trebui sa foloseasca numai produsele care au fost supuse unor indelungi teste, precum plasturi si guma Nicorette,ambele obtinute pe baza de reteta de la doctor,iar utilizarea lor fiind pe un mic timp definit,ca o modalitate de a renunta complet la nicotina. Din pacate, fara prea multe rezultate. Din experienta personala, care dupa 1-2 pachete pe zi, am ajuns dupa 10 luni sa fumez electronic doar in weekend, va recomand cu caldura acest dispozitiv inovativ si revolutionar: tigara electronica !

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 14, 2011 in Despre tigara electronica

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: