RSS

Dispute si controverse legate de tigara electronica – Part III

17 Nov

Chiar daca cei care duc o lupta acerba impotriva acestor tigari electronice (EX: Industria tutunului) nu vor sa recunoasca ca defapt batalia a fost pierduta inca de anul trecut cand FDA-ul a respins cauza lor in instant, ei inca continua sa argumenteze ca tigara electronica este un pericol. Atitudinea lor reflecta disperarea pierderii clientilor, adica a reducerii profitului de pe urma intoxicarii si imbolnavirii deliberate a fumatorilor !

Tinand cont ca aceste corporatii au inregistrat profituri uriase in ultimii 40-50 de ani fara ca cineva sa ii deranjeze, e de inteles ca nu vor accepta realitatea asa de usor si vor juca murdar, folosindu-se de mita legala, gen activitatea de lobby pe langa guvernele care emit legi. Corporatiile producatoare de tigari clasice argumenteaza sustin in continuare idea ca aceste tigari electronice ar reduce motivatia oamenilor de a renunta la nicotina si ca de asemenea ar putea constitui un factor decisive pentru tineri si nefumatori sa devina dependenti de nicotina.

Mergand mana in mana, FDA-ul avertiza la un moment dat ca tigara electronica poate fi toxica si nociva din cauza unor substante chimice gasite in vapori. Ca sa observati cat de perfizi pot sa fie acesti indivizi lacomi, FDA-ul a uitat sa mentioneze ca nu exista nici o dovada clara ca acesti vapori ar putea sa provoace rau consumatorilor si a neglijat total faptul ca urme din aceleasi substante se gasesc si in alte produse déjà aprobate de catre FDA, inclusive plasturii cu nicotina. E clar ca luand aceasta pozitie critica nesustinuta, FDA-ul si-a atras o multime de critici , ca si Dr. Polosa si alti cercetatori precum profesorul de medicina Brad Rodu, de la Universitatea din Louisville din Kentucky.

Dr Rodu a concluzionat in unul din articolele sale publicate recent in Jurnalul de Reducere a Noxelor, ca rezultatele FDA-ului au sanse foarte mici de impact decisiv asupra fumatorilor de tigara electronica, pentru ca datele arata prezenta acestor substante chimice la o concentratie foarte mica, aproximativ de 1 milion de ori mai mica decat limita corespunzatoare sanatatii umane. Michael Siegel,professor la Universitatea Boston Scoala de Sanatate Publica l-a sustinut public pe Dr Rodu, deoarece si el a gasit acelasi rezultat. Citam:
’Acest lucru depaseste capacitatea mea de intelegere,de ce exista o prejudecata impotriva acestor tigari electronice intre grupurile anti fumat?’’

Stiind ca tigarile clasice s-au dovedit de o multime de ori ca sunt fatale deoarece contin mii de chimicale dintre care zeci de agenti toxici si cancerigeni, Dr. Siegel a mentionat ca nu intelege sensul agiatiei privind riscurile ipotetice legate de tigara electronica.

Cu totii suntem de acord ca tigara electronica este doar la inceput de drum si ca trebuie facute mai multe studii cu privire la efectele de lunga durata ! Mai mult, chiar noi consumatorii sau aburitorii, suntem de acord ca aceste tigari electronice trebuie supuse reglementarii stricte, inclusiv unui control dur de calitate si interdictia vanzarii catre minori !

Atata in America cat si in Marea Britanie, exista foarte multe agentii si institutii Asociatia Americana a Medicilor de Sanatate Publica, Consiliul American pentru Stiinta si Sanatate, Colegiul Regal al Medicilor) care sustin tigara electronica ca alternativ la fumatul classic: ‘’Nicotina singura nu este deosebit de periculoasa. Daca nicotina ar putea fi furnizata intr-o forma care este acceptabila si eficace ca un subtitut la tigara, milioane de vieti ar putea fi salvate.” concluziona Societatea britanica medicala in 2007.

Si o veste imbucuratoare vine de peste Ocean, de unde aflam ca numarul americanilor care incearca tigara electronica a crescut de patru ori in 2009-2010. Potrivit anuntului facut de Centrul pentru Controlul Bolilor, constatam ca 1,2 % dintre adulti,sau aproape trei milioane de oameni,au raportat ca au utilizat tigara electronica in luna precedenta.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2011 in Despre tigara electronica

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: