RSS

Controverse legate de tigara electronica – Part IV

18 Nov

William T.Godshall,director executiv la SmokeFree Pennsylvania afirma:‘’ Tigara electronica ar putea inlocui in urmatori zece ani mare parte din consumul de tigari din Statele Unite.” Grupul condus de el a militat tot timpul pentru taxe mai mari pe tigari, fara fumat in locurile publice si a sustinut avertismentele grafice pe pachetele de tigari ! Dar acum, cand vine vorba de tigari electronice, el se afla in contradicție cu multi dintre aliatii sai.

Godshall a mentionat: ‘’Nu exista nici o dovada ca tigara electronica egotank a afectat vreodata pe cineva, sau ca tinerii si nefumatori au inceput utilizarea produselor’’. Pe o scara a gravitatii impactului asupra sanatatii, de la 1 la 100, in care gumele de nicotina si plasturii au nivelul 1, iar tigarile traditionale nivelul 100, el a estimat ca aceste tigari electronice nu depasesc nivelul 2 !

Provocarea conventionala a intelepciunii organizatilor anti-fumat s-ar produce in cazul in care milioane de oameni ar trece de la fumatul de tigarete traditionale pe fumatul de tigara electronica. De obicei, politicile sociale prohibitioniste rezulta intr-un declin al fumatorilor de tigari traditionale.

Cea mai mare scadere a fumatorilor in SUA a avut loc in deceniile premergatoare aniilor 1990, cand focusul principal al expertiilor din sanatatea publica a fost concentrat pe educarea oamenilor in privinta riscurilor reale prezente intr-o tigara. Contrar celor mai elaborate programe menite sa opreasca fumatul clasic, a tacticilor si strategiilor de constrangere, a taxelor sanctionare, a limitelor dure impuse reclamelor si comercializarii tigarilor, precum si a interzicerii fumatului in restaurante si/sau in alte locatii publice, numarul fumatoriilor a crescut simtitor !

Aproximativ 50 de milioane de americani continua sa fumeze, si asta nu se intampla din cauza ca nu sunt informati referitor la pericolele acestui viciu. Ei fumeaza in mare parte pentru ca (fapt ce prohibitionistilor nu le place sa recunoasca) nicotina este un drog cu beneficii. Acest aspect a fost descoperit de catre cercetatori (si fumatori) ca are capacitatea de a reduce anxietatea si stresul, de a ajuta la mentinerea unei greutati corporale mai mici, ofera un timp de reactie mai rapid si o mai buna concentrare.

Dr Rodu scrie: ‘’E timpul sa fim sinceri cu cei 50 de milioane de americani si sutele de milioane din intreaga lume, care consuma tutun. Beneficiile obtinute de la consumul de tutun sunt foarte reale, nu imaginare si nu au functia doar de a elimina efectele sevrajului.

‘’ Este timpul sa renuntam la mitul ca tutunul este lipsit de beneficii, si sa ne concentram pe modul in care am putea sa-i ajutam pe fumatori sa obtina in continuare aceste beneficii dar printr-un sistem de furnizare mai sigur!’’

Si eu m-am aflat in postura de dependent de tigara, am fumat cu mult timp in urma, si am fost prins in mrejele gumei Nicorette – dar pot intelege de ce prohibitionistii se feresc de apelul nicotinei. Sunt de acord cu politica gen ‘’abstinenta e cea mai buna!’’ Dar la fel, este evident ca asta nu functioneaza la majoritatea fumatorilor. Nimeni nu se poate pronunta care exact sunt efectele pe termen lung al fumatului de tigara electronica , dar putem fi siguri de un lucru: de fiecare data când își aprind o tigara, le-ar fi mai bine daca ar fi pe aburi de calitate, nu pe tutun!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 18, 2011 in Despre tigara electronica

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: