RSS

Tigara electronica : un instrument pe lista alternativelor fumatului sanatos

01 Dec

De cand vestile ca tutunul dauneaza grav sanatatii au lovit urechile publicului, de prin mijlocul secolului al 20-lea industria tutunului impreuna cu multi altii incearca sa gaseasca o alternativa ‘’sanatoasa’’ la fumat. Este oare tigara electronica doar ultima pusa pe lista incercarilor esuate de a crea fumatul in conditii sigure?
Folosirea produselor cu tutun, a fost demonstrata ca are un impact important in dezvoltarea anumitor boli de cancer pulmonar sau a anumitor boli vasculare, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral (top 3 cauze ce provoaca moartea in ziua de azi). Industria tutunului a incercat initial, cu disperare sa nege sau minimalizeze dovezile stiintifice pe care riscurile fumatului le are asupra sanatatii, aceste eforturi fiind zadarnice si esuand in cele din urma.
Unele companii au inceput sa comercializeze tigari cu concentratii de gudron mai reduse, pretinzand direct sau indirect, ca acestea ar fi o alternative mai sanatoasa la tigara obisnuita. Cu toate acestea, nu au existat niciodata dovezi convingatoare ca aceste tigari sunt mai putin daunatoare. O alta alternativa mai putin riscanta pentru sanatate, sunt tigarile pe baza de plante – comercializate in special in Asia – unde fumatul este in crestere. Din pacate, si aici lipsesc doveziile.
Toate aceste produse, au scopul de a convinge oamenii sa fumeze oferindu-le falsa iluzie ca ei vor fi expusi unor riscuri mai mici prin utilizarea acestora, comparativ cu tigara de tutun normala. Rezultatul ideal pentru sanatatea publica, ar fi sa reduca numarul fumatorilor.
Cel mai recent instrument adaugat pe lista ‘’ fumatului in conditii de siguranta’’ este tigara electronica. Acesta este un dispozitiv electric menit sa distribuie prin inhalare niste vapori de apa ce pot contine nicotina. Scopul este de a le oferi utilizatorilor doza de nicotina (nicotina este cauza principala a dependentei de tutun) dar fara sa inhaleze si monoxidul de carbon, gurdronul si restul susbtantelor cancerigene prezente in fumul de tigara.
Conceptul in sine este plauzibil – aceste tigari electronice pot fi considerate doar un alt mod de livrare a nicotinei, nu foarte diferit de guma sau plasturii cu nicotina. Dar sistemul lor unic de livrare a nicotinei, trebuie investigat. De exemplu, rapoartele BMJ arata ca pot exista factori chimici in vapori de apa produsi de tigara electronica, asemanatori cu cei gasiti in tigara de tutun, dar in cantitati mult mai mici. De asemenea, doza si modul de livrare a nicotinei pot avea riscuri neprevazute asupra sanatatii.
Exista doua afirmatii care trebuie investigate : Ajuta in procesul renuntarii la fumat? Si care sunt riscurile acesteia asupra sanatatii generale. Deocamdata nu exista inca raspunsuri adecvate sustinute cu cercetare stiintifica.
Autoritatile de reglementare din diferite tari, adopta abordari usor diferite la aceasta problema. Unii cred ca tigara electronica este, probabil, mai sigura ca tutunul, si, prin urmare, nu ar trebui descurajata aceasta alternativa. Altii raman susceptibili, alegand sa avertizeze publicul ca nu dispun inca de toate informatiile necesare cu referire la acest produs, astfel incat consumatorii ar trebui sa manifeste prudenta in utilizarea ei.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 1, 2011 in Despre tigara electronica

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: