RSS

8 Mituri despre tigara electronica. Partea 3.

08 Dec

Mitul #5 Tigara electronica poate crea o dependenta mai mare decat tigara de tutun. –> FALS.

De unde a inceput : Deja scandaloasele teste ale O.M.S., au aratat ca nivelurile de nicotina gasite in cartuse, au fost diferite de sumele publicate. Criticii sustin ca, asta ar putea insemna ca utilizatorii de tigare electronica ar putea inhala prea multa nicotina, facandu-i si mai dependenti de nicotina.

De ce e fals :
Doua teste independente, sub indrumarea Dr. Laugesen respectiv Dr. Thomas Eissenberg, au aratat ca vaporii de tigara electronica nu furnizeaza nicotina la fel de ‘’eficent’’ ca tigara de tutun, si ca acestea ofera de fapt nicotina in cantitati mai mici decat fumul de tutun. In plus, fumatorii au tendinta de a-si ‘’auto-regula’’ aportul lor, raportat la numarul tigarilor pe care acestia le-ar fuma intr-o zi. In cazul in care nevoia de nicotina este indeplinita, fumatorul – sau, in acest caz utilizatorul de tigari electronice – nu mai simte pofta si intrerupe consumul. Comportamentul fundamental al dependentei de nicotina pur si simplu nu poate astfel, sustine cererea de crestere a nicotinei in acest mod.

Mitul #6 Vaporii de tigara electronica prezinta o amenintare la adresa persoanelor prezente. –> FALS.

De unde a inceput : Organizatiile anti-fumat pretind ca toxinele si substantele cancerigene din tigara electronica (precum si nicotina ce creeaza dependenta), pot fi inhalate accidental de catre trecatori, exact ca si in cazul fumatului pasiv.

De ce e fals :
Asa cum s-a demonstrat anterior, tigara electronica contine deja o mica parte, abia detectabila de agenti cancerigeni gasiti in tigara de tutun. De asemenea, a fost demonstrat ca sumele de substante toxice continute in nicotina lichida din tigara electronica sunt infinit de mici comparate cu cele ale tigarilor traditionale, si ca acestea emit o infima suma de nicotina. Asta demonstreaza ca vaporii prezinta un pericol foarte mic, la deloc, chiar pentru utilizatorii tigari electronice, deci pentru trecatori, acest pericol de a inhala vaporii emisi este insignificant.
In plus tigara de tutun creaza ‘’ fumul de flux lateral’’, acesta fiind fumul care este emis direct de la capatul unei tigarii aprinse, fumul produs ramane in aer si parcurge o distanta destul de mare de la fumator. Vaporii de tigara electronica nu au deloc acelasi comportament ca si fumul de tutun. Nu exista vaporii produsi de dispozitiv, pana cand utilizatorul nu il activeaza prin inhalare, deci nu exista ‘’fumul de flux lateral’’ si vaporii emisi se disipa foarte repede in aer. In cazul in care totusi un trecator va trece prin vaporii emisi de tigara electronica, din moment ce acesta nu contine toxinele iritante continute de fumul tigarii de tutun, ar fi probabil foarte putin detectabil, dincolo de un miros vag de aroma si asta numai pentru un scurt moment.

Pentru mai multe detalii, consultati site-ul http://www.eTigaraRunway.ro

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 8, 2011 in Despre tigara electronica

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: