RSS

Curtea de justitie obliga Organizatia Mondiala a Sanatatii sa opreasca blocarea transporturilor de tigari electronice.

06 Jan

Anul 2011 a vazut o victorie majora pentru aceste tigari electronice in Statele Unite ale Americii. Un judecator federal a ordonat O.M.S. sa opreasca blocarea importului de tigari electronice si, in decizia sa, a indicat ca aceste tigari electronice ar trebui sa fie reglementate ca produse din tutun, mai degraba decat dispozitive de livrare de droguri.

Recent, O.M.S. a iesit cu tunurile la razboi improtriva acestor tigari electronice, din cauza presiunii enorme de la gruparile si organizatiile anti-fumat, care vor sa vada orice produse legate de tutun interzise pe piata in intregime. De aproape un an de zile, O.M.S. a  interceptat si sechestrat transferurie de tigari electronice, pretinzand ca dispozitivele sunt ilegale, deoarece nu au inca aprobarea O.M.S.

Milioane de produse sunt vandute in fiecare an in Statele Unite  fara aprobarea O.M.S., dar in cazul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii face o distinctie intre acele produse si tigara electronica, aceea este faptul ca aceasta sustine ca aceste tigari electronice sunt ‘’dispozitive de livrare a drogurilor’’, si ele trebuie sa aiba aprobarea O.M.S. inainte de a fi scoase la vanzare.

O.M.S. a fost in instanta de judecata multe luni de zile, cu un retailer important de tigara electronica, luptand asupra acestei dispute. Pentru a fi destul de sincer, cu toate lucrurile uimitoare pe care le-am auzit de la oameni care au incercat si fumeaza din tigara electronica, si faptul ca am reusit si eu personal sa renunt la fumat folosind aceste dispozitive, am fost putin ingrijorat de faptul ca in cazul in care O.M.S. castiga cazul in instanta, eu nu as mai putea sa imi achizitionez cartusele de rezerva pentru tigara electronica.

CAUZA.

Majoritatea distribuitorilor de tigara electronica declara ca vaporii emisi de tigara electronica contine practic nici unul dintre agentii cauzatori de cancer, gasite in tigara normala de tutun, dar O.M.S. se impotriveste acestei declaratii, afirmand ca acestea nu au fost dovedite ca pot fi utilizate in conditii de siguranta.

Potrivit judecatorului care prezideaza in acest caz,’’ Acest caz pare sa fie inca un exemplu al eforturilor agresive ale O.M.S. de a reglementa produsele din tutun ca droguri sau dispoztive’’, si a hotarat ca agentia sa nu poata interzice dispozitivele.

Judecatorul a mai afirmat ca dispozitivele ar trebui sa fie reglementate in acelasi mod ca si tigara de traditionala de tutun si a cazut de acord cu distribuitorii  ca ele sa nu fie comercializate ca dispozitive de renuntare la fumat, ci mai degraba o alternativa mai sanatoasa a fumatului tigariilor traditionale.

Advertisements
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: