RSS

Tigara electronica –Un studiu asupra eficentei acestor dispozitive.

13 Jan

Cape Town – Un nou studiu demonstreaza ca 45% din fumatorii, din Africa de Sud care au folosit tigara electronica au fost capabili sa renunte la fumat tutun in termen de doar doua luni.

Pentru acest studiu, au aplicat 349 de pacienti, care ulterior au primit tigari electronice pe o perioada de opt saptamani, o echipa de doctori studiind eficenta tigarii electronice in procesul renuntarii la fumat.

Tigara electronica este un dispozitiv electronic care ofera nicotina prin vapori de apa dar fara gudron, agenti cancerigeni sau fum, gasite in tigara standart.

Toti medicii participant au convenit asupra concluziei : tigara electronica este o alternativa mult mai sanatoasa la fumatul conventional.

Rezultatele studiului au aratat urmatoarele :

-6% din fumatori au renuntat in termen de doua saptamani, numarul crescand la 45% in termen de opt saptamani.

-52% din toti pacientii au raportat un nivel crescut de energie si o imbunatatire vizibila in aspectul lor fizic.

– Intrebati despre care factori ai tigarii de tutun le-a fost cel mai greu sa renunte, 49% dintre pacienti au spus la pofta de nicotina si 24% la obiceiul in sine. 27% au afirmat ca este o combinatie a tuturor factorilor(obiceiul, nicotina, gustul si senzatia de fumat)

– Intrebati daca o tigara electronica ar putea actiona ca un agent menit sa depaseasca toate provocarile fizice si psihice ale fumatului tigarii de tutun, toti medici au raspuns afirmativ.

Dr. Clifford Hulley, unul din medicii profesionisti ce a participat la acest studiU, a reportat ca ‘’ tigara electronica este metoda cea mai eficenta, la ora actuala, de pe piata, in procesul renuntarii la fumat.’’

Prof. Martin Veller, Sef la Sectia de Chirurgie Vasculara,  participant si el la studiu, a adaugat : ‘’tigara electronica are aspectul unei tigari de tutun obisnuite, dar este non-toxica.’’

Potrivit Dr. Kishore Deva, un medic ce a reusit sa renunte la fumat cu ajutorul acestei tigari electronice intr-o perioada de 6 saptamani,’’ aproximativ 10-15 inhalari dintr-o tigara electronica este echivalentul, cantitatii de nicotina emisa de o tigara de tutun.”

El a adaugat ca nicotina, prezenta in tigara electronica, nu este responsabila pentru riscurile de sanatate  pe care tigara de tutun le prezinta.

‘’ Prin utilizarea micro-electronicii, o tigara electronica emite vaporii de apa, separate la fiecare inhalare, cantitati foarte mici de nicotina dizolvata in propilenglicol, doua mici si bine-cunoscute molecule cu profiluri de siguranta excelenta, intr-un aersol fin.’’

‘’Fiecare puf contine de la o treime pana la jumatate din cantitatea de nicotina produsa de fumul de la o tigara de tutun. Cartusele nu contin tutun si nu exista o combustie.’’

Potrivit lui Matt Somon, presedinte al Asociatiei de Tigari Electronice (ECA) in SUA, ‘’datele disponibile indica faptul ca tigara electronica reduce riscul de imbolnavire si deces, la sub 1% din riscul prezentat de tigara de tutun, care mai este inca responsabila pentru 400.000 de decese pe an doar in SUA – mai mult decat SIDA, droguri, crime, incendii si accidente auto combinate.’’

Advertisements
 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: