RSS

Tigara electronica : Adevarul Socant despre aceste dispozitive.

08 Feb

Daca sunteti ca mine, atunci cand ati auzit prima oara de tigara electronica, primul lucru ce va trecut prin minte a fost, ce e in neregula cu ea? A urmat mult timp de documentare si informare in privinta acestui subiect.

Cred ca am invatat multe despre siguranta acestor tigari electronice de atunci si pana acum. Cele mai multe informatii se afla pe site-ul nostru sau pe acest blog, dar incerc acum sa le cuprind intr-un singur articol. Daca sunteti un nou utilizator de tigara electronica – speram sa reusim sa va raspundem la intrebari si temeri, si daca nu sunteti un novice in acest domeniu, spuneti-mi daca lipseste ceva.

Ok, propabil majoritatea isi doresc adevarul socant despre aceste dispozitive. Cititi mai departe.

Ce este in neregula cu fumatul?

In pofida unor utilizari dramatice a unor ingrediente din tigara de tutun (de exemplu, cianura de hidrogen care a fost folosita in lagarele de exterminare naziste, sau formaldehida, folosita pentru a conserva cadavre), modul in care utilizati tigara de tutun este cea care creeaza problema.

Cand tutunul se arde, acesta va produce fum. Pe masura ce fumul se raceste, se produce gudronul si sute de alte produse chimice. Intr-adevar, potrivit expertiilor de reducere a riscurilor din tutun, trebuiesc inca identificate multe dintre substantele chimice din fumul de tigara.

Se stie deja ca zeci dintre ele sunt agenti cancerigeni.

Siguranta tigarii electronice.

Din fericire, in cotrast cu tigara de tutun, nu exista nici un risc de incendiu cu tigara electronica.

In contrast, dupa o serie de analize, stim cu exactitate ce este in tigara electronica. Ingredientul principal este propilen glicol, care este utilizat in diverse aplicatii, incluzand cele medicale, inhalatoarele de astm, cosmetica, mancare si chiar la procesul de sterilizare al apei, in aparatura de climatizare si in masinile de produs fum pentru scena !

Cele mai multe tigari electronice contin, de asemenea, nicotina. Desi nu este in intregime sanatoasa (efectele sale sunt similare cu cele ale cofeinei), nicotina nu este cancerigena, astfel devenind o fractiune de risc mai scazuta in comparatie cu tutunul ars.

Intr-un studiu de sinteza privind analizele de tigara electronica, Profesorul Siegel a concluzionat:

Nici unul din cei peste 10.000 de agenti chimici prezenti in fumul de tutun, incluzand cele peste 40 de substante cancerigene cunoscute, nu au fost gasite in tigara electronica sau vaporii emisi de aceasta in cantitatii care merita subliniate, concluzia e simpla : tigara electronica este cu mult mai sigura decat tigara de tutun, in ce priveste riscurile acesteia aspura sanatatii..

Opiniile expertilor despre tigara electronica.

Oamenii de stiinta afirma, in general, ca tigara electronica desi nu prezinta conditii de siguranta in termeni absoluti, acestea sunt cu mult mai sigure pentru tine decat tigara de tutun.

Poate cea mai dramatica opinie si-a exprimato Profesorul David Sweanor, care declara urmatoarele:

Mai degraba decat standartul de neatins: ”siguranta in termeni absoluti” ar trebui sa ne raportam mai mult in termen de ”mai sigure”…In ciuda riscurilor asociate cu fotbalul,mi-ar placea, de exemplu,sa imi stiu copiii jucandu-se fotbal, decat jucandu-se cu niste grenade in mainile lor.

Guvernul britanic a fost de acord, precizand:

Nu exista nici o indoiala, ca aceasta tigara electronica poate salva multe vieti si sute de milioane de lire sterline.

Va las mai jos si un link cu ce are de spus Profesorul Carl Phillips:

Beneficiile pe termen scurt asupra sanatii ale tigarii electronice.

Ce stim la momentul de fata despre tigara electronica se bazeaza pe stiinta, si analize ale ingredientelor. Deoarece aceste dispozitive sunt folosite de mai putin de 10 ani, nu avem dovezi empirice la efectele pe termen lung ale acestor tigari electronice.

Este si un subiect diferit de efectele pe termen scurt.

In 2009, am efectuat un sondaj de opinie cu Universitatea din Alberta intreband cum s-au simtit fumatori dupa ce au facut tranzitia la tigara electronica.

Rezultatele pareau clare:

Deci, sunt aceste tigari electronice sigure sau periculoase?

Nu, tigarile electronice nu sunt sigure sau sanatoase. Cel putin, nu in termeni absoluti. Oamenii de stiinta estimeaza ca acestea prezinta undeva intre 1-2% din riscul pe care o tigara de tutun le prezinta, care se traduce in acelasi risc de sanatate la care v-ati expune de la a bea o ceasca de cafea.

Ele sunt, totusi, cu mult mai sigure pentru tine decat tigara obisnuita.

Si unde este adevarul socant?

Adevarul socant este ca, in ciuda faptului ca tigara electronica are posibilitatea de a salva viata ta, precum si altor milioane de oameni – ele nu au parte de sprijinul pe care il merita.

In Noua Zeelanda, tigara electronica cu nicotina este interzisa. Desi guvernul recunoaste ca sunt mai sigure decat tigarile de tutun, sunt ingrijorati ca ar putea afecta politica oficiale de ”denormalizare” a fumatorilor.

In Orientul Mijlociu dizpozitivul este interzis, cu povesti in presa sustinand ca dispozitivul contine de 100 de ori mai multa nicotina decat o tigara normala de tutun.

Si, in timp ce dispozitivul este ilegal in SUA, organizatiile anti-fumat sunt finantate de companiile farmaceutice care vand produse concurente de nicotina pentru campania impotriva dispozitivului.

Socant, nu?

Advertisements
 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: