RSS

Acceptarea tigaretei electronice de societate.

14 Feb

A trecut aproape un deceniu de la inventarea acestor tigari electronice din China si inevitabil, a ocupat o mare parte din conversatiile fumatorilor si nefumatorilor, cat si a unor organizatii. Raspandirea acestei inovatii a crescut repede in popularitate si stirile au inceput sa abunde cu informatii despre aceste dispozitive. Unii sunt adeptii acestor tigari electronice si chiar le sustin, alti raman sceptici. Drumul acestei tigari electronice fara tutun, a fost presarat cu diferite obstacole.

Din cauza multor informatii gresite si a unor idei preconcepute care s-au raspandit din loc in loc in legatura cu continutul si efectele acestor tigari electronice, organizatiile de sanatate si persoanele fizice au inceput sa interfereze cu explozia in industria tigaretei electronice. In 2008, Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS), au avut primele reactii cand au auzit ca tigara electronica a fost promovata ca terapie de subtituire a nicotinei, ordonand producatorilor sa sustraga aceasta dezinformare de pe site-uri, respectiv de pe ambalaje. Tot in 2008, Food and Drug Administration (FDA), reglementeaza si interzice importul de tigarete electronice in SUA considerand ca acest dispozitiv este o metoda de livrare a drogurilor. Un lucru interesant in anul trecut, 2011, Curtea de Apel din SUA a fost de acord sa reglementeze aceste dispozitive introducandu-le ca produse din tutun, in loc de dispozitive de livrare de droguri, deoarece nicotina din vaporii de tigara provine din tutun. Aceasta veste este una destul de importanta pentru mariile companii de tigara electronica, aceasta industrie avand sanse mai mari de supravietuire ca un produs de tutun, comparativ cu produse de livrare a drogurilor. De asemenea, companiile de tigara electronica au dovedit suficient faptul ca produsele lor sunt vandute si oferite publicului pentru ”placerea” fumatului, nu pentru renuntarea la fumat, sau alte scopuri terapeutice.

Acum, intr-un ritm lent, dar pozitiv, am putea spune, o multime de politicieni de renume, oamenii de stiinta si celebritati, organizatii, orase si tari au inceput sa accepte aceste tigari electronice in scopul de a ajuta fumatorii sa renunte la fumat, sau sa diminueze numarul tigarilor conventionale fumate, cat si pentru a ajuta mediul inconjurator. Anul 2011 a fost cel cu atentia publicului cea mai sporita in aceasta directie.

Ultimul trimestru al anului 2011, Asociatia Americana a Medicilor de Sanatate Publica a recunoscut si sprijinit aceste tigari electronice, ai afirmand ca acest tip de tigari sunt doar dispozitive cu nicotina, care nu contin nici macar un singur miligram de tutun.

Din cercetarile efectuate sa descoperit ca fumatorii ce folosesc tigara electronica pot reduce sansele de a avea probleme de sanatate asociate cu fumatul tutunului, cu pana la 99%.

Unitatea Nudge din Marea Britanie a lansat, de asemenea, o mentiune prin care recomanda si promoveaza utilizarea tigaretelor electronice, pentru ce incearca sa renunte la fumat sau sa diminueze numarul tigarilor conventionale fumate. Tot ei declara ca utilizarea tigaretei electronice poate ajuta la reducerea numarului de decese in Marea Britanie din cauza fumatului, cu un numar de aproape 80.000 de oamenii anual. Acestia ar dori sa vada in continuare un studiu exhausiv bazat pe rapoarte stiintifice, menite sa consolideze afirmatiile cu privire la beneficiile date de utilizarea tigaretei electronice si un mai mare control al calitatii de implementare a politicilor de catre producatorii de tigara electronica pentru a asigura o siguranta mai ferma a utilizarii produsului.

In noiembrie 15, 2011, Consiliul local Alameda a revizuit noi reglementari pentru fumat si termenul tigara electronica a fost eliminata din definitia fumatului. Recent, un alt stat, a luat apararea acestor tigari electronice. In Wisconsin, senatorul Glenn Grothman a pus o noua lege ce exclude tigara electronica de la interzicerea fumatului in interiorul spatiilor publice in tot statul.

Chiar inainte de anul 2011 sa incheiat, o veste mare fulgera in mass-media atunci cand la televizor in Noua Zeelanda a raportat ca ‘Fumatorii ar trebui sa aiba mai mult acces la tigara electronica, ca o modalitate de a incerca sa renunte la fumat”, dupa cum a declarat Ministerul Sanatatii Noua Zeelanda. Oficialii de sanatate au votat pentru a recomanda tigara electronica ca o alternativa sanatoasa pentru tigara de tutun, deoarece vaporii emisi de tigara electronica provine doar din propilen glicol, glicerina vegetala, si nicotina. Studiul lor a aratat ca vapori de la tigara electronica, contine nitrozamine specifice tutunului, in concentratie foarte scazuta.

Lupta cu privire la interzicerea tigaretei electronice este foarte dura, dar cu vocile noastre si ajutorul persoanelor in cauza, cel mai probabil, aburitorii vor castiga aceasta lupta intr-un final.

Speram ca, de la inceputul anului 2012, tendinta de acceptare a acestor tigari electronice sa creasca intr-un mod pozitiv, favorizand industria tigaretelor electronice astfel incat in cativa ani sa avem un mediu fara fum la nivel mondial.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 14, 2012 in Despre tigara electronica

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: